Zamknij

Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem

08:15, 02.08.2018 Redaktor Aktualizacja: 06:13, 03.08.2018
Skomentuj

Pachnące cytrusami grillowane krewetki z nutką pikanterii przygotowane w postaci szaszłyków ze świeżą kolorową papryką i odrobiną słodkości w postaci ananasa to świetny pomysł na lekkie danie z rusztu. Poleca Ewelina Pędzikowska autorka kutnowskiego kulinarnego bloga https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 500g krewetek tygrysich (waga po obraniu)
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 czerwona papryka

Marynata do krewetek:

  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki rumu
  • sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Marynata do krewetek:

Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc.

Ananasa obrać ze skórki i pokroić na kostki o wielkości około 1,5x2cm

Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kwadratowe kawałki o wielkości około 2x2cm.

Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:

ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka.

Grillować na grillu ze wszystkich stron aż krewetki się zrumienią i będą upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku lub patelni grillowej.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

TerrellTerrell

0 0

viagra without a doctor prescription safe 11:14, 23.02.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%