W sobotę masz gości? Ewelina Pędzikowska poleca niezwykle aromatyczną, pachnącą świeżą kolendrą, miętą, orzeźwiającą salsę z delikatną słodkością mango, wyrazistym imbirem, limonką i czerwonymi pomidorami do grillowanego pikantnego kurczaka. Zapraszamy na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Salsa:
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, a imbir obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Skórkę z limonki sparzyć wrzątkiem, wyszorować i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kolendrę oraz liście mięty umyć i posiekać. Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, mango, posiekany imbir, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miętę, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Fileta z kurczaka umyć, wysuszyć, oprószyć pikantną przyprawą i wstawić do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie usmażyć na mocno rozgrzanej, wysmarowanej olejem patelni grillowej. Fileta podawać z przygotowaną salsą.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz