Zamknij
REKLAMA

Zapiekany dorsz z pietruszkowym pesto podany na młodych ziemniakach

07:10, 10.07.2018 | Redaktor
REKLAMA
Skomentuj

Pieczony filet z dorsza podany z niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącej natki pietruszki, chrupiących orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Całość zapieczona na młodych ziemniakach z pachnącym pomidorowym sosem to świetny przepis na smaczny, sycący obiad z rybą w roli głównej. Poleca Ewelina Pędzikowska kutnowska kulinarna blogerka.

Składniki:

  • 600g fileta z dorsza
  • 800g młodych ziemniaków
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże pomidory
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • 1/2 pęczeka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 100g czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Pesto pietruszkowe:

  • 50g orzechów ziemnych niesolonych
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • soku z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

 

Wykonanie:

Filety dorsza oprószyć pieprzem, roztartym w moździerzu kminkiem i odstawić na około 30 minut.

Pesto pietruszkowe:

Wszystkie składniki przełożyć do blendera, następnie zmiksować do postaci pesto, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Młode ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować, pokroić na grube cząstki i ugotować al dente w osolonym wrzątki. Następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, oprószyć lekko solą, pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać otartą skórkę z cytryny, ostrą i słodką paprykę i chwilę smażyć. Następnie dodać drobno pokrojone pomidory, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki, kolendrę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Tak przygotowany sos wylać na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, ułożyć rybę, posypać oliwkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec przez około 25-30 minut.

Po tym czasie dorsza polać pesto i posypać kolendrą.

 

(Redaktor)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone