Ciasto na bazie kakaowego biszkoptu, warstwy śmietanowej z orzeźwiającymi brzoskwiniami, która świetnie komponują się ze słodką masą krówkową i chrupiącym prażonym słonecznikiem. Takie połączenia smakowe tworzą idealny pomysł na niedzielny deser. Do pracy rodacy ...
Ewelina Pędzikowska kulinarna blogerka z Kutna gotuje dla Czytelników eKutno.pl we wtorki, czwartki i soboty. Zajrzyj po więcej przepisów https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Biszkopt :
Warstwa śmietanowo- brzoskwiniowa:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cmx24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
Warstwa śmietanowo- brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę. Galaretki rozpuścić w 400ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijając dodać tężejące galaretki. Całość dokładnie wymieszać.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić.
Składanie ciasta:
Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, wylać warstwę śmietanowo-brzoskwiniową, przykryć drugim blatem, posmarować masą krówkową
i posypać uprażonym słonecznikiem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz