Zamknij

Zupka na lato w eKuchni

12:04, 06.08.2020 O.R Aktualizacja: 12:05, 06.08.2020
Skomentuj

Rewelacyjny chłodnik pachnący świeżym koperkiem na bazie zielonego ogórka, szczypiorku, rzodkiewek połączonych zsiadłym mlekiem i jogurtem naturalnym, podany z jajkiem na twardo to świetna propozycja letniej, chłodzącej zupy na gorące dni. Zapraszamy na kutnowski kulinarny blog https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 400g zielonego ogórka
  • 200g rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 370g jogurtu naturalnego
  • 200g zsiadłego mleka
  • 100g śmietany 12%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 4 jajka

Wykonanie:

Obrane ogórki, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach szczypiorek drobno posiekać. Jogurt wymieszać ze zsiadłym mlekiem i śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Całość dokładnie wymieszać, dodać oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Chłodnik podawać z jajkiem.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%