Zamknij

Ciasto Orzeszek. Pieczemy w soboty z szaloną kuchnią Eweliny

15:34, 19.05.2018 O.R Aktualizacja: 15:45, 19.05.2018
Skomentuj

To ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z orzechami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem, słodki kajmak, prażone ziemne orzeszki oraz naturalne orzechy włoskie. Całość oblana czekoladową polewą, smakuje rewelacyjnie. Poleca Ewelina Pędzikowska.

Składniki:
Biszkopt :

  • 8 jaj
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanka cukru
  • 2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżeczek kakao


Wkładka orzechowa:

  • 250g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej


Masa czekoladowa:

  • 400g masła extra
  • 100g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 30ml spirytusu


Poncz:

  • 3/4  szklanki wrzątku
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 40ml likieru Amaretto
  • 15ml spirytusu


Dodatkowo:
510g masy krówkowej kajmak

Polewa:

  • 200g mlecznej czekolady
  • 8 łyżek mleka
  • 150g orzechów ziemnych



Wykonanie:

Biszkopt 
Białka ubić z dodatkiem cukru na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 24x40cm, wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 
25-30 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty ( jeden grubszy 2 pozostałe cienkie)


Wkładka orzechowa:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dalej ubijając dodać miód, mąki oraz  orzechy zblenderowane w malakserze. Dokładnie wymieszać i przełożyć 
do formy o wymiarach 24x40cm, wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.

Masa czekoladowa:
Czekoladę i kakao rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodawać przestudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu wlać spirytus i dokładnie wymieszać.  

Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto 
i spirytusem.

Biszkopt grubszy przełożyć do formy, nasączyć ponczem i posmarować 
1/2  masy czekoladowej. Następnie na masę ułożyć wkładką orzechową, posmarować masą krówkową i ułożyć jeden z cieńszych blatów. Nasączyć biszkopt ponczem, posmarować resztą masy czekoladowej, przykryć drugim cieńszym blatem biszkoptu  i nasączyć resztą ponczu. 
Czekoladę rozpuścić w mleku polać ciasta i posypać drobno posiekanymi orzeszkami.


 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%