Zamknij

Czekoladowa rozpusta

08:17, 05.05.2018 Redaktor Aktualizacja: 08:33, 05.05.2018
Skomentuj

Mocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Biszkopt :

  • 6 jajek
  • 70g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 85g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania formy

Masa czekoladowa:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 500ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki mleka

Masa biała:

  • 100g białej czekolady
  • 200ml śmietanki 30%
  • 150ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Poncz:

  • 130ml kawy espresso
  • 100ml likieru amaretto

Dekoracja:

  • 60g czekolada mlecznej
  • 60g czekolady białej

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy kwiatka o średnicy 23cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut i po tym czasie wystudzić.

Mus czekoladowy ciemny:

Żelatynę zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. 100ml śmietanki zagotować, dodać połamane czekolady, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia, następnie dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczone czekolady wymieszane z żelatyną.

Mus czekoladowy biały:

Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia.

Poncz:

Kawę espresso wystudzić, a następnie wymieszać z likierem amaretto.

Dekoracja:

Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, następnie rozprowadzić cienką warstwę na płaskiej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Po tym czasie każdą z czekolad ściąć nożem po kątem ostrym tworząc czekoladowe rurki.

Składanie ciasta:

Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę musu ciemnego, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie wylać warstwę musu białego i ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu ciasto udekorować czekoladowymi rurkami.

 

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%