Mocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Biszkopt :
Masa czekoladowa:
Masa biała:
Poncz:
Dekoracja:
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy kwiatka o średnicy 23cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut i po tym czasie wystudzić.
Mus czekoladowy ciemny:
Żelatynę zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. 100ml śmietanki zagotować, dodać połamane czekolady, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia, następnie dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczone czekolady wymieszane z żelatyną.
Mus czekoladowy biały:
Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia.
Poncz:
Kawę espresso wystudzić, a następnie wymieszać z likierem amaretto.
Dekoracja:
Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, następnie rozprowadzić cienką warstwę na płaskiej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Po tym czasie każdą z czekolad ściąć nożem po kątem ostrym tworząc czekoladowe rurki.
Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę musu ciemnego, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie wylać warstwę musu białego i ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu ciasto udekorować czekoladowymi rurkami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz