Zamknij

Polędwiczki w sosie grzybowym

05:51, 26.04.2018 O.R Aktualizacja: 14:58, 26.04.2018
Skomentuj

Szlachetne, delikatne mięso z niezwykle aromatycznym grzybowym sosem na bazie pachnących lasem podgrzybków, wytrawnego wina i aromatycznej natki z pietruszki. Świetne połączenie smaków i idealna propozycja na niedzielny wykwintny obiad. Poleca Ewelina Pędzikowska https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 700g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
  • 8-10 plastrów wędzonego boczku
  • 6 łyżek oleju
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Sos grzybowy:
  • 600g leśnych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200ml białego półwytrawnego wina
  • 200ml śmietany 30%
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki natki z pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

200g kaszy jęczmiennej pęczak

Wykonanie:

Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 2cm, lekko rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster natrzeć olejem, oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym tymiankiem i odstawić na około 30minut. Po tym czasie każdy plaster polędwiczki owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką i usmażyć na oleju, z każdej strony na złoty kolor. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie ostygły.

Sos grzybowy:

Na te samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać grzyby, masło i chwilę smażyć, następnie dodać wino i posiekaną natkę z pietruszki. Całość smażyć aż do zredukowania połowy objętości wina. Po tym czasie dodać śmietanę, sos sojowy, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowe polędwiczki podawać z ugotowaną kaszą i sosem grzybowym.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%