Świetne ciasto z mokrym kawowym biszkoptem z nutą migdałowego likieru, aksamitną, mocno czekoladową, słodką masą, która idealnie współgra z orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki i puszystą masą śmietanową to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi. Poleca Ewelina Pędzikowska. Zobacz https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Biszkopt :
Poncz:
Masa czekoladowa:
Masa śmietanowa:
Dodatkowo:
kakao
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
Poncz:
Kawę espresso zalać wrzątkiem, następnie wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać.
Masa czekoladowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć, stopniowo dodając wcześniej ugotowany budyń, krem czekoladowy i cały czas miksować aż do momentu uzyskania jednolitego kremu.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie sztywna.
Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, posmarować kremem czekoladowym, ułożyć warstwę jasnych herbatników, posmarować dżemem porzeczkowym, ułożyć warstwę ciemnych herbatników, wyłożyć masę śmietanową, posypać czekoladową posypką i kakao. Wstawić do lodówki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz