Zamknij
REKLAMA

Sobotnie wypieki w eKuchni: Ciasto Kubanka

09:53, 14.04.2018 | O.R
REKLAMA
Skomentuj

Świetne ciasto z mokrym kawowym biszkoptem z nutą migdałowego likieru, aksamitną, mocno czekoladową, słodką masą, która idealnie współgra z orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki i puszystą masą śmietanową to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi. Poleca Ewelina Pędzikowska. Zobacz https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Biszkopt :

  • 3 jajka
  • 70g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 60g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania formy

Poncz:

  • 80ml wrzątku
  • 2 łyżki kawy espresso
  • 50ml amaretto

Masa czekoladowa:

  • 500ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200g masła
  • 5 łyżek kremu czekoladowego

 

Masa śmietanowa:

  • 500ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix

 

Dodatkowo:

  • 21 sztuk herbatników kakaowych
  • 21 herbatników maślanych
  • 260g dżemu z czarnej porzeczki
  • posypka płatki czekoladowe

kakao

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.

Poncz:

Kawę espresso zalać wrzątkiem, następnie wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać.

Masa czekoladowa:

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć, stopniowo dodając wcześniej ugotowany budyń, krem czekoladowy i cały czas miksować aż do momentu uzyskania jednolitego kremu.

Masa śmietanowa:

Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie sztywna.

Składanie ciasta:

Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, posmarować kremem czekoladowym, ułożyć warstwę jasnych herbatników, posmarować dżemem porzeczkowym, ułożyć warstwę ciemnych herbatników, wyłożyć masę śmietanową, posypać czekoladową posypką i kakao. Wstawić do lodówki.

 

 

(O.R)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone