Zamknij

Sobota w eKuchni z ciastem. Mocno czekoladowy sernik

07:14, 17.03.2018 O.R Aktualizacja: 08:33, 17.03.2018
Skomentuj

Klasyczny domowy sernik z dużą ilością czekolady z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów ciasta na bazie sera oraz dla wielbicieli czekolady w każdej postaci. Zajrzyj przed świętami na blog Eweliny Pędzikowskiej https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Spód:

  • 130g masła
  • 180g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 50g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowo-czekoladowa:

  • 1,20kg białego sera ( trzykrotnie mielonego)
  • 100g masła
  • 6 jajek
  • 260g cukru
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200g śmietany 30%

Polewa:

  • 200g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • 7 łyżek śmietanki 30%
  • kamyczki czekoladowe Delecta

Wykonanie:

1 Spód:

Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, cukier i żółtka. Wszystkie składniki połączyć mieszając mikserem na wysokich obrotach do postaci kruszonki. Na dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożone papierem do pieczenia wysypać kruszonkę, rozprowadzić i ugnieść dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-15 minut.

2. Masa serowo-czekoladowa:

Masło, kakao i czekoladę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej aż powstanie gładka masa czekoladowa, następnie lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem na puch, następnie dodawać partiami biały ser, ciągle ubijając dodać wystudzoną, rozpuszczoną masę czekoladową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wyłożyć do tortownicy na podpieczony spód. Spód i boki tortownicy dokładnie otulić folią aluminiową (tak żeby nie dostała się woda) i wstawić do dużej głębokiej blaszki do 1/3 wypełnionej wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec w kąpieli wodnej przez około 60-70 minut.

3. Polewa:

Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie dokładnie polać polewą cały wierzch sernika i udekorować czekoladowymi płatkami.

Smacznego!

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%