Klasyczny domowy sernik z dużą ilością czekolady z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów ciasta na bazie sera oraz dla wielbicieli czekolady w każdej postaci. Zajrzyj przed świętami na blog Eweliny Pędzikowskiej https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Spód:
Masa serowo-czekoladowa:
Polewa:
Wykonanie:
1 Spód:
Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, cukier i żółtka. Wszystkie składniki połączyć mieszając mikserem na wysokich obrotach do postaci kruszonki. Na dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożone papierem do pieczenia wysypać kruszonkę, rozprowadzić i ugnieść dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-15 minut.
2. Masa serowo-czekoladowa:
Masło, kakao i czekoladę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej aż powstanie gładka masa czekoladowa, następnie lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem na puch, następnie dodawać partiami biały ser, ciągle ubijając dodać wystudzoną, rozpuszczoną masę czekoladową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wyłożyć do tortownicy na podpieczony spód. Spód i boki tortownicy dokładnie otulić folią aluminiową (tak żeby nie dostała się woda) i wstawić do dużej głębokiej blaszki do 1/3 wypełnionej wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec w kąpieli wodnej przez około 60-70 minut.
3. Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie dokładnie polać polewą cały wierzch sernika i udekorować czekoladowymi płatkami.
Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz