Zamknij

Budyniowe ciasto ze świeżymi malinami

08:42, 10.03.2018 O.R Aktualizacja: 08:49, 10.03.2018
Skomentuj

Klasyczne ciasto drożdżowe połączone z delikatną masą budyniową o smaku śmietankowym i orzeźwiającymi słodko-kwaskowymi świeżymi malinami to doskonała propozycja ciasta z owocami. Zobacz https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
  • 460g mąki pszennej
  • 130g masła extra
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 45g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 400ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 80g mąki pszennej
  • 40g cukru
  • 40g masła ekstra

Dodatkowo:

  • 400g malin
  • masło do wysmarowania formy
  • kasza manna do posypania formy
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Wykonanie

Ciasto drożdżowe

W mleku rozrobić drożdże i cukier, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Masa budyniowa:

Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić.

Kruszonka:

Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach. 40 x 30cm, posmarować masą budyniową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 10 szerszych plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o średnicy 31cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną wyłożonej papierem do pieczenia. Na całej powierzchni ciasta powciskać umyte maliny, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-35 minut. Ciasto wystudzić i posypać na wierzchu cukrem pudrem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%