W sobotnie przedpołudnie warto zadbać o deser po niedzielnym obiedzie. Tym razem Ewelina Pędzikowska kulinarna blogerka proponuje najłatwiejsze ciasto z owocami na świecie, ale w oczywiście w swojej niepowtarzalnej wersji. Idziemy więc do eKuchni...
- Dziś przepis na cytrynową szarlotkę na miodowym spodzie, bo to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami i smaki dzieciństwa - mówi Ewelina. - Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto miodowe:
Nadzienie jabłkowe:
Lukier:
Dodatkowo:
100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Wykonanie:
1. Ciasto miodowe:
Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość zacznie się porządnie pienić zdjąć z palnika. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajka i wymieszać. Następnie wlać lekko przestudzoną mieszankę z mleka, miodu i sody, wyrobić rękoma aż całość ciasta będzie jednolita. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i przenieść na blaszkę o wymiarach 24cm x 39cm wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
2. Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie wymieszać.
3. Lukier:
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru.
4. Jeden z blatów miodowych przełożyć na blaszkę, rozłożyć na nim równomiernie jeszcze ciepłe jabłka, przykryć drugi blatem i delikatnie przycisnąć. Lukier rozsmarować na wierzchu ciasta, następnie posypać skórką pomarańczową. Ciasto wstawić do lodówki lub chłodne miejsce na około 2 - 4 godziny.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz