Zamknij

No kto nie lubi szarlotki... Ciasto Eweliny zawsze w sobotę

09:58, 03.03.2018 O.R Aktualizacja: 10:07, 03.03.2018
Skomentuj

W sobotnie przedpołudnie warto zadbać o deser po niedzielnym obiedzie. Tym razem Ewelina Pędzikowska kulinarna blogerka proponuje najłatwiejsze ciasto z owocami na świecie, ale w oczywiście w swojej niepowtarzalnej wersji. Idziemy więc do eKuchni...

- Dziś przepis na cytrynową szarlotkę na miodowym spodzie, bo to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami i smaki dzieciństwa - mówi Ewelina. - Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto miodowe:

  • 200g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 130g cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do wysmarowania formy

Nadzienie jabłkowe:

  • 2kg jabłek (waga po obraniu)
  • 2 cytrynowe galaretki
  • 2 łyżeczki cynamonu

Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • 250g cukru pudru

Dodatkowo:

100g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Wykonanie:

1. Ciasto miodowe:

Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość zacznie się porządnie pienić zdjąć z palnika. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajka i wymieszać. Następnie wlać lekko przestudzoną mieszankę z mleka, miodu i sody, wyrobić rękoma aż całość ciasta będzie jednolita. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i przenieść na blaszkę o wymiarach 24cm x 39cm wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

2. Nadzienie jabłkowe:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie wymieszać.

3. Lukier:

Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru.

4. Jeden z blatów miodowych przełożyć na blaszkę, rozłożyć na nim równomiernie jeszcze ciepłe jabłka, przykryć drugi blatem i delikatnie przycisnąć. Lukier rozsmarować na wierzchu ciasta, następnie posypać skórką pomarańczową. Ciasto wstawić do lodówki lub chłodne miejsce na około 2 - 4 godziny.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%