Zamknij

Pikantny kurczak z salsą z mango, kolendry i mięty

08:11, 27.02.2018 O.R Aktualizacja: 08:57, 27.02.2018
Skomentuj

Niezwykle aromatyczna, pachnąca świeżą kolendrą, miętą, orzeźwiająca salsa z delikatną słodkością mango, wyrazistym imbirem, limonką i czerwonymi pomidorami to rewelacyjny dodatek do grillowanego pikantnego kurczaka. Przepisy Eweliny Pędzikowskiej na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki

  • 500g fileta z kurczaka
  • pikantna przyprawa do kurczaka
  • olej do wysmarowania grillowej patelni


Salsa:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 1 mango
  • 1 limonka
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 garść świeżej mięty
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, a imbir obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango umyć, obrać i również pokroić w kostkę.  Skórkę z limonki sparzyć wrzątkiem, wyszorować i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kolendrę oraz liście mięty umyć i posiekać. Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, mango, posiekany imbir, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miętę, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Fileta z kurczaka umyć, wysuszyć, skropić olejem rzepakowym, oprószyć pikantną przyprawą i wstawić do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie usmażyć na mocno rozgrzanej, wysmarowanej olejem patelni grillowej. Fileta podawać z przygotowaną salsą.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%