Zamknij

Szpinakowa lasagne na piątkowy obiad w eKuchni

05:55, 22.02.2018 Redaktor
Skomentuj

Aromatyczna lasagne przekładana warstwami zdrowego szpinaku połączonego z intensywnym smakiem czosnku. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Gotuj z Eweliną Pędzikowską z Kutna http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki

  • 15 płatów lasagne
  • 600g mrożonego szpinaku
  • 350g fileta z kurczaka
  • 270g sera fety
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • klarowane masło
  • olej

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypt gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Płaty lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju.

Sos beszamelowy

Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę  i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko i doprowadzić do wrzenia. Dodać żółtka wymieszane ze śmietaną, całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać warstwami: płaty lasagne, masę szpinakową aż do wykończenia składników. Na wierzchu wyłożyć sos beszamelowy i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%