Zamknij

Ciasto Stefania z musem malinowym

10:52, 17.02.2018 Redaktor
Skomentuj

- Tradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, kwaśnym musem z malin, to nowa propozycja na sobotnie wypieki - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zajrzyjcie na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 250g masła
  • około 40 sztuk herbatników pełnoziarnistych

Mus malinowy:

  • 400g malin
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 szklanka wody


Dodatkowo:

1 galaretka truskawkowa

500g malin

 

Sposób przygotowania

Formę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć warstwą herbatników.

Mleka, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.

Mus malinowy: Maliny przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować do rozpadnięcia malin. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.

Galaretkę rozrobić w 1,5 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Na wierzchu musu malinowego ułożyć maliny jedna obok drugiej a następnie wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%