Zamknij

W soboty pieczemy ciasta w eKuchni. Czekoladowa karpatka

09:52, 13.01.2018 O.R
Skomentuj

Klasyczna karpatka z delikatnym kremem przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i polana mleczną czekoladą to pierwsze wyzwanie w sobotniej eKuchni. Ewelina Pędzikowska proponuje słodki przepis z http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki

Ciasto:

250ml wody

125g masła extra

1 szklanka mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżeczek kakao

szczypta soli

5 jajek

 

Krem:

1litr mleka

300g masła extra

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

3łyżeczki cukru wanilinowego

4 żółtka

5 łyżek cukru

 

Mus z brzoskwiń:

800g brzoskwiń z puszki po odsączeniu

1 szklanka wody

2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

 

Dodatkowo:

120g mlecznej czekolady

4 łyżki mleka

 

Wykonanie

Ciasto

Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszać pałką, żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia i oprószonych mąką o wymiarach 24x40cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30minut.

Krem

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.

Mus z brzoskwiń

Odsączone brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać wodę, zagotować, zblendować blenderem. Następnie wsypać galaretki, dokładnie mieszać aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do lekkiego stężenia.

Polewa czekoladowa

Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Składanie ciasta

Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z brzoskwiń, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%