Zamknij
REKLAMA

Dorsz pod orzechowo - pietruszkową kruszonką z kolorową salsą

07:35, 11.01.2018 | Redaktor
REKLAMA
Skomentuj

Filet z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie pachnącej natki z pietruszki, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Owocowo - warzywna salsa to idealny dodatek do delikatnego dorsza. Wypróbuj przepis Eweliny Pędzikowskiej http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl

Składniki:

800g fileta z dorsza

olej rzepakowy do wysmarowania naczynia

Marynata do ryby:

30ml soku z cytryny

1 łyżeczka świeżego startego imbiru

2 łyżki oleju rzepakowego

sól morska

pieprz cytrynowy

Kruszonka orzechowo - pietruszkowa:

50g orzechów ziemnych niesolonych

30g natki z pietruszki

50g bułka kajzerka

1 ząbek czosnku

skórka z 1 limonki

2 łyżki soku z limonki

3 łyżki parmezanu

2 łyżki oleju rzepakowego

świeżo zmielony pieprz

sól morska

Salsa:

150g zielonego groszku (może być mrożony)

1 czerwona cebula

2 pomidory

2 łyżeczki świeżo startego imbiru

1 mango

1 pęczek kolendry

4 łyżki oleju rzepakowego

skórka z 1 limonki

sok z połowy limonki

1 łyżka miodu

sól morska

świeżo zmielony pieprz

150g ryżu 3 kolory (ryż dziki, czarny i czerwony)

Wykonanie:

Salsa:

Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Zielony groszek i ryż ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonym wrzątku.

Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, zielony groszek, mango, starty imbir, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miód, ryż, wlać olej i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Marynata:

Sok z cytryny wymieszać z olejem, szczyptą soli, pieprzu i imbirem. Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą odstawić na około 30minut.

Kruszonka orzechowo- pietruszkowa:

Składniki kruszonki przełożyć do malaksera i zmiksować pulsacyjnie
tak żeby powstały drobne cząsteczki. Doprawić solą, pieprzem, a następnie wyłożyć na każdy kawałek fileta z dorsza.

Filety dorsza z kruszonką przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30minut.

Rybę podawać na salsie z ryżem.

I JEMY!

(Redaktor)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Po dniu 25 maja 2018 roku administratorami danych będzie firma eKutno.pl Aleksandra Rzadkiewicz, oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszej stronie internetowej do Twoich potrzeb i zainteresowań oraz wykonywanie różnych badań mających na celu polepszanie usług internetowych i dostosowywanie ich do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

Jaki jest cel przetwarzania danych?

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez naszych Użytkowników z naszej strony internetowej wraz z funkcjonalnościami na niej udostępnianych ,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszej stronie przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów. Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby: dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań,zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym, aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem dane mogą zostać przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. dostawcą usług IT, agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług, Zaufanym Partnerom oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Informujemy, że na naszej stronie internetowej dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych Partnerów.

Jak możesz zarządzać swoimi danymi?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności. Tam też znajdziesz informacje jak to zrobić.

Zaznacz przycisk „Zgadzam się” jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w formularzu przez eKutno.pl Aleksandra Rzadkiewicz i naszych Zaufanych Partnerów jako administratora danych osobowych, w celach marketingowych, które obejmują także niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie aktywności na stronie internetowej zgodnie z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa. Wyrażenie zgody jest dobrowolne , masz prawo do dostępu do swoich danych, ich poprawiania, a także wycofania udzielonej zgody w dowolnym momencie, a także o pozostałych kwestiach wynikających z art. 13 RODO, dostępnych w Polityce prywatności..

Zgadzam sięNie teraz
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone