REKLAMA

Dorsz pod orzechowo - pietruszkową kruszonką z kolorową salsą

07:35, 11.01.2018 | Redaktor
REKLAMA
Skomentuj

Filet z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie pachnącej natki z pietruszki, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Owocowo - warzywna salsa to idealny dodatek do delikatnego dorsza. Wypróbuj przepis Eweliny Pędzikowskiej http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl

Składniki:

800g fileta z dorsza

olej rzepakowy do wysmarowania naczynia

Marynata do ryby:

30ml soku z cytryny

1 łyżeczka świeżego startego imbiru

2 łyżki oleju rzepakowego

sól morska

pieprz cytrynowy

Kruszonka orzechowo - pietruszkowa:

50g orzechów ziemnych niesolonych

30g natki z pietruszki

50g bułka kajzerka

1 ząbek czosnku

skórka z 1 limonki

2 łyżki soku z limonki

3 łyżki parmezanu

2 łyżki oleju rzepakowego

świeżo zmielony pieprz

sól morska

Salsa:

150g zielonego groszku (może być mrożony)

1 czerwona cebula

2 pomidory

2 łyżeczki świeżo startego imbiru

1 mango

1 pęczek kolendry

4 łyżki oleju rzepakowego

skórka z 1 limonki

sok z połowy limonki

1 łyżka miodu

sól morska

świeżo zmielony pieprz

150g ryżu 3 kolory (ryż dziki, czarny i czerwony)

Wykonanie:

Salsa:

Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Zielony groszek i ryż ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonym wrzątku.

Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, zielony groszek, mango, starty imbir, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miód, ryż, wlać olej i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Marynata:

Sok z cytryny wymieszać z olejem, szczyptą soli, pieprzu i imbirem. Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą odstawić na około 30minut.

Kruszonka orzechowo- pietruszkowa:

Składniki kruszonki przełożyć do malaksera i zmiksować pulsacyjnie
tak żeby powstały drobne cząsteczki. Doprawić solą, pieprzem, a następnie wyłożyć na każdy kawałek fileta z dorsza.

Filety dorsza z kruszonką przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30minut.

Rybę podawać na salsie z ryżem.

I JEMY!

(Redaktor)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone | 2018