Rewelacyjny kurczak podany na styl meksykański, czyli aromatyczny, intensywnie przyprawiony i przede wszystkim pikantny. Idealnie komponuje się z kolorową, łagodną salsą na bazie awokado i soczystych pomidorów. Całość smakuje obłędnie i znakomicie prezentuje się na talerzu. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/
Składniki:
250g fileta z kurczaka
150g dzikiego ryżu
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona cebula
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki ugniecionego w moździerzu kminu rzymskiego
1 łyżka oliwy
Marynata:
1 łyżeczka ugniecionej w moździerzu kolendry
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki białego pieprzu
sok z połowy limonki
skórka z limonki
2 łyżki oliwy
Salsa:
1 awokado
2 pomidory
1 mała czerwona cebula
ok. 4cm papryczki chilli
garść posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka soku z limonki
sól
Wykonanie
Marynata Połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Fileta podzielić na mniejsze części i natrzeć przygotowaną marynatą, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie grillować fileta na mocno rozgrzanej patelni grillowej kilka minut z każdej strony.
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać koncentrat pomidorowy, fasolę, ryż oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć całość około 2 minut.
Salsa Pomidory, cebulę pokroić w drobną kostkę. Papryczkę posiekać a awokado obrać i również pokroić w kostkę. Wszystko ze sobą wymieszać, dodać bazylię, sok z limonki i doprawić solą. Całość dokładnie wymieszać.
Grillowanego kurczaka podawać z ryżem, czerwoną fasolą i kolorową salsą.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz