Zamknij

Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą

06:01, 04.01.2018 O.R
Skomentuj

Rewelacyjny kurczak podany na styl meksykański, czyli aromatyczny, intensywnie przyprawiony i przede wszystkim pikantny. Idealnie komponuje się z kolorową, łagodną salsą na bazie awokado i soczystych pomidorów. Całość smakuje obłędnie i znakomicie prezentuje się na talerzu. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki:

250g fileta z kurczaka

150g dzikiego ryżu

1 puszka czerwonej fasoli

1 czerwona cebula

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki ugniecionego w moździerzu kminu rzymskiego

1 łyżka oliwy

Marynata:

1 łyżeczka ugniecionej w moździerzu kolendry

1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki

1 łyżeczka suszonego czosnku

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki białego pieprzu

sok z połowy limonki

skórka z limonki

2 łyżki oliwy

Salsa:

1 awokado

2 pomidory

1 mała czerwona cebula

ok. 4cm papryczki chilli

garść posiekanej świeżej bazylii

1 łyżka soku z limonki

sól

 

Wykonanie

Marynata Połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Fileta podzielić na mniejsze części i natrzeć przygotowaną marynatą, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie grillować fileta na mocno rozgrzanej patelni grillowej kilka minut z każdej strony.

Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać koncentrat pomidorowy, fasolę, ryż oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć całość około 2 minut.

Salsa Pomidory, cebulę pokroić w drobną kostkę. Papryczkę posiekać a awokado obrać i również pokroić w kostkę. Wszystko ze sobą wymieszać, dodać bazylię, sok z limonki i doprawić solą. Całość dokładnie wymieszać.

Grillowanego kurczaka podawać z ryżem, czerwoną fasolą i kolorową salsą.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%