Zamknij

Torcik makowy na Sylwestra. Ewelina Pędzikowska poleca

09:51, 27.12.2017 O.R
Skomentuj

Wyśmienity tort doskonale sprawdzi się na sylwestrowym stole. Dużo maku, masa śmietanowo-czekoladowa przełamana orzeźwiającymi brzoskwiniami to rewelacyjny deser na początek karnawału. Poleca http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki:

Ciasto makowe:

8 jaj

300g suchego maku

1i 1/2  szklanki cukru pudru

6 łyżek mąki pszennej

4 łyżki kaszy manny

2 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki miodu

1 olejek migdałowy

Poncz:

3/4  szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej

40ml Amaretto

Masa śmietanowo- czekoladowa z brzoskwiniami 

300ml śmietany 30%

200g mascarpone

200g białej czekolady

1 puszka brzoskwiń

Bita śmietana:

400ml śmietany 36%

1 śmietan-fix

3 łyżki cukru pudru

barwnik zielony

Dodatkowo:

kolorowe perełki cukrowe

białe wiórki kokosowe

Wykonanie

1.    Ciasto makowe

Mak dokładnie wypłukać w wodzie, sparzyć a następnie zmielić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo zmielony mak, miód, olejek migdałowy oraz mąkę wymieszaną z kaszą manną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu ubić białka na sztywno i dodać do masy. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z trzech części przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30minut.

2.    Poncz

Kawę rozpuszczalną wystudzić i wlać Amaretto, wymieszać.

3.    Masa śmietanowo- czekoladowa

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno, cały czas miksując dodać mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć z czekoladą za pomocą szpatułki. Na końcu do masy dodać pokrojone brzoskwinie. 

4.    Bita śmietana

Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixem i cukrem pudrem.

5.Składanie tortu

 Pierwszy blat ciast makowego nasączyć ponczem i posmarować 1/2 masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć drugim blatem , nasączyć  i wyłożyć drugą część masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu obsmarować bitą śmietaną, resztę bitej śmietany połączyć z barwnikiem zielonym, dokładnie wymieszać. Całą powierzchnię i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Za pomocą szprycy udekorować tort zieloną bitą śmietaną robiąc ozdobne choinki. Udekorować kolorowymi perełkami.  

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%