Zamknij

Drożdżowa zebra z makiem

08:27, 20.12.2017 O.R
Skomentuj

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem i cytrusową, orzeźwiającą skórką to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej. Poleca Ewelina Pędzikowska.

Składniki:

360g mąki pszennej

65g masła extra

36g świeżych drożdży

100g cukru

2 jajka

130ml mleka

850g masy makowej

szczypta soli

Lukier:

100g cukru pudru

2-3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

60g kandyzowanej skórki pomarańczy

masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Ciasto:

Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Wrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 45x30cm i posmarować masą makową. Pociąć na paski o szerokości odpowiadającej wysokości tortownicy. Jeden pasek zwinąć w ślimaka i ułożyć na środku tortownicy o średnicy 26cm. Pozostałymi paskami owinąć wokół pierwszego aż do wyczerpania ciasta. Następnie odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.

Lukier:

Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Gotowym lukrem polać ciasto i posypać skórką pomarańczową.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%