Niezwykle aromatyczna, dobrze przyprawiona polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw, pachnących leśnych grzybów, przygotowana na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji. Zapraszamy na http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/
Składniki:
2kg karpia
250g kiszonej kapusty
10g suszonych grzybów np. borowików
3 marchewki
2 pietruszki
60g selera
10cm por
2 ząbki czosnku
sok i skórka z 1/2 cytryny
5 liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
180g pomidorów z puszki w kawałkach
3 łyżki kopru
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
Rybę oczyścić, umyć i wyfiletować. Filety z karpia odłożyć na bok, a grzbiet, skórę i głowę ryby przełożyć do garnka. Następnie zalać 1,5l zimnej wody, dodać po 2 liście laurowe i ziela angielskie, następnie gotować w celu otrzymania wywaru rybnego.
Filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki, dodać drobno posiekany czosnek, koper, skórkę z cytryny, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował.
Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę.
Kapustę kiszoną drobno pokroić a grzyby namoczyć i podgotować.
Do dużego garnka wlać olej, dodać masło, marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać suszone grzyby i kapustę kiszoną. Całość lekko poddusić, dodać pokrojony w piórka por, całego selera, pomidory z puszki i wywar rybny (przecedzony przez sito, około 1,3l). Całość zagotować i gotować przez kilka następnych minut. Po tym czasie dodać kawałki ryby i gotować aż kawałki karpia się sparzą.
Na samym końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekanym koprem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz