Zamknij

Wigilijny rybny kapuśniak

08:10, 19.12.2017 O.R
Skomentuj

Niezwykle aromatyczna, dobrze przyprawiona polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw, pachnących leśnych grzybów, przygotowana na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji. Zapraszamy na http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki:

2kg karpia

250g kiszonej kapusty

10g suszonych grzybów np. borowików

3 marchewki

2 pietruszki

60g selera

10cm por

2 ząbki czosnku

sok i skórka z 1/2 cytryny

5 liści laurowych

4 ziarna ziela angielskiego

180g pomidorów z puszki w kawałkach

3 łyżki kopru

3 łyżki oleju

2 łyżki masła

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Rybę oczyścić, umyć i wyfiletować. Filety z karpia odłożyć na bok, a grzbiet, skórę i głowę ryby przełożyć do garnka. Następnie zalać 1,5l zimnej wody, dodać po 2 liście laurowe i ziela angielskie, następnie gotować w celu otrzymania wywaru rybnego.

Filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki, dodać drobno posiekany czosnek, koper, skórkę z cytryny, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował.

Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę.

Kapustę kiszoną drobno pokroić a grzyby namoczyć i podgotować.

Do dużego garnka wlać olej, dodać masło, marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać suszone grzyby i kapustę kiszoną. Całość lekko poddusić, dodać pokrojony w piórka por, całego selera, pomidory z puszki i wywar rybny (przecedzony przez sito, około 1,3l). Całość zagotować i gotować przez kilka następnych minut. Po tym czasie dodać kawałki ryby i gotować aż kawałki karpia się sparzą.

Na samym końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekanym koprem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%