Zamknij

Rodzinna kawa z makowymi, świątecznymi tartaletkami Eweliny

06:48, 15.12.2017 O.R
Skomentuj

- Mak, miód, migdały, orzechy i skórka pomarańczowa to typowe smaki Bożonarodzeniowe. Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość czego efektem są słodkie, aromatyczne, makowe ciasteczka idealne do świątecznej kawy - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zapraszam na http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki

Ciasto :

2 szklanki mąki pszennej

125g masła extra

1 całe jajko

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa makowa:

200g maku

1 jajko

50g masła

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki miodu

1 olejek migdałowy

50g orzechów włoskich

50g rodzynek

100g skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Ciasto

Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, cukier puder, proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolite ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, foremką do babeczek wycinać krążki i wylepiać foremki. Dodatkowo na wierzch każdej tartaletki wyciąć krążek z gwiazdkami w środku.

Masa makowa

Mak sparzyć, wystudzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło rozpuścić, dodać miód, cukier, rodzynki, orzechy drobno posiekane, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do maku, wymieszać.
Na końcu do masy makowej dodać olejek migdałowy, jajko i wszystko dokładnie wymieszać.

Wylepione ciastem tartaletki napełnić masą makową i przykryć krążkiem z gwiazdkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25-30 minut.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%