Powrót wysokiej temperatury podczas polskiej złotej jesieni każe sięgnąć po chłodzący mrożony deser. Możesz go zrobić sam wykorzystując przepis Eweliny Pędzikowskiej. Prawdziwe, mocno waniliowe lody o idealnej aksamitnej konsystencji i niesamowitym smaku w połowie tygodnia pozwoli przetrwać ci do weekendu :)
Składniki:
250ml śmietany 36%
250ml mleka 3,2%
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 laska wanilii
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko, śmietanę dodać miąższ oraz laskę wanilii. Całość zagotować, dokładnie wymieszać i na koniec wyjąć laskę wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem na puch ,dodać powoli do śmietany z mlekiem. Gotować kilka minut aż zgęstnieje a następnie wystudzić.
Wlać do większego naczynia i wstawić do zamrażalnika na około 4-5 godzin, co pół godziny przemieszać.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz