Zamknij

Prawdziwe waniliowe lody Eweliny i polska złota jesień

21:08, 17.10.2017 Redaktor
Skomentuj

Powrót wysokiej temperatury podczas polskiej złotej jesieni każe sięgnąć po chłodzący mrożony deser. Możesz go zrobić sam wykorzystując przepis Eweliny Pędzikowskiej.  Prawdziwe, mocno waniliowe lody o idealnej aksamitnej konsystencji i niesamowitym smaku w połowie tygodnia pozwoli przetrwać ci do weekendu :)

Składniki:

250ml śmietany 36%

250ml mleka 3,2%

1/2 szklanki cukru

4 żółtka

1 laska wanilii

Wykonanie:

Do garnka wlać mleko, śmietanę dodać miąższ oraz laskę wanilii. Całość zagotować, dokładnie wymieszać i na koniec wyjąć laskę wanilii.

Żółtka utrzeć z cukrem na puch ,dodać powoli do śmietany z mlekiem. Gotować kilka minut aż zgęstnieje a następnie wystudzić.

Wlać do większego naczynia i wstawić do zamrażalnika na około 4-5 godzin, co pół godziny przemieszać. 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%