Zamknij

Łososiowa tajska sałatka z cytrusowym winegretem

08:38, 05.10.2017 O.R
Skomentuj

Przepyszna, niezwykle aromatyczna, pachnąca Tajlandią sałatka z pieczonym łososiem, chińskim makaronem, chrupiącymi orzeszkami i świeżą kolendrą, polana orzeźwiającym winegretem z limonki, cytryny i trawy cytrynowej to świetna propozycja dla fanów azjatyckiej eKuchni. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki:

300g fileta z łososia

1 ogórek

10 rzodkiewek

2 marchewki

75g mieszanych kiełków

15g prażonej cebulki

80g orzeszków ziemnych

80g makaronu chińskiego

5 łyżek posiekanej świeżej kolendry

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Cytrusowy winegret:

sok z połowy limonki

4 łyżki soku z cytryny

8 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

pieprz

1 łyżeczka startej skórki z limonki

1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej

Wykonanie:

Łososia pokroić w grubsze paski, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
20 minut. Marchewki obrać i pokroić w cienkie paseczki (julienne), ogórka umyć, przekroić wzdłuż na połowę, a następnie pod kątem na paseczki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Orzeszki uprażyć na rozgrzanej suchej patelni, a następnie posiekać na grubsze kawałki. Makaron chiński ugotować według przepisu na opakowaniu.

Cytrusowy winegret: Do słoika przełożyć wszystkie składniki winegretu, słoik zakręcić, a następnie potrząsając słoikiem energicznie wymieszać.

Do miski przełożyć paseczki marchewki, rzodkiewki, ogórka, kiełki, prażoną cebulę, orzeszki ziemne, makaron chiński i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć na talerze, wyłożyć upieczone kawałki łososia i polać całość cytrusowym winegretem.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%