Kolorowa sałatka na bazie świeżych warzyw, tuńczyka, awokado polana sosem majonezowym to świetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Zapraszamy do szalonej kuchni Eweliny Pędzikowskiej.
Składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2 awokado
40g rukoli
50g świeżego szpinaku
4 jajka
10 pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Sos:
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki majonezu
1 łyżka soku z limonki
sól
pieprz
Wykonanie:
Tuńczyka odsączyć z zalewy, a szpinak, rukolę umyć i osuszyć. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na mniejsze części. Pomidorki pokroić na czwórki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekać. Składniki sosu wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na półmisku następnie oprószyć solą, pieprzem i polać sosem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz