Pieczony, niezwykle aromatyczny, miękki i soczysty filet z kurczaka nadziewany ciągnącym, roztopionym włoskim serem oraz wyrazistymi w smaku suszonymi pomidorami, które wywodzą się z północnej Italii to nowa propozycja Eweliny Pędzikowskiej w eKuchni. Zapraszamy na http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
125g mozzarelli
12 suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
przyprawa do kurczaka
3 łyżki łuskanego słonecznika
Wykonanie:
Pierś podzielić na dwie części, przeciąć poprzecznie żeby powstała kieszonka. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut.
Mozzarellę pokroić na 4 plastry, suszone pomidory drobno pokroić a słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Do każdej kieszonki włożyć po jednym plastrze mozzarelli i połowę pokrojonych suszonych pomidorów, spiąć wykałaczką.
Każdą z piersi owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie odwinąć z folii,
na wierzchu każdej piersi położyć plaster mozzarelli, kilka kawałków suszonych pomidorów i posypać uprażonym słonecznikiem i ponownie wstawić do piekarnika na około 10-15 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz