Zamknij

Wędrowny kurczak z Italii. eKuchnia poleca

10:29, 19.09.2017 O.R
Skomentuj

Pieczony, niezwykle aromatyczny, miękki i soczysty filet z kurczaka nadziewany ciągnącym, roztopionym włoskim serem oraz wyrazistymi w smaku suszonymi pomidorami, które wywodzą się z północnej Italii to nowa propozycja Eweliny Pędzikowskiej w eKuchni. Zapraszamy na http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

125g mozzarelli

12 suszonych pomidorów z zalewy

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

przyprawa do kurczaka

3 łyżki łuskanego słonecznika

Wykonanie:

Pierś podzielić na dwie części, przeciąć poprzecznie żeby powstała kieszonka. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut.

Mozzarellę pokroić na 4 plastry, suszone pomidory drobno pokroić a słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Do każdej kieszonki włożyć po jednym plastrze mozzarelli i połowę pokrojonych suszonych pomidorów, spiąć wykałaczką.

Każdą z piersi owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie odwinąć z folii,
na wierzchu każdej piersi położyć plaster mozzarelli, kilka kawałków suszonych pomidorów i posypać uprażonym słonecznikiem i ponownie wstawić do piekarnika na około 10-15 minut.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%