Grzybowa propozycja Eweliny Pędzikowskiej http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/ Słodko - słona tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą kurek ułożonych na warstwie aromatycznego sera z dodatkiem czosnku to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowego obiadu.
Składniki:
Ciasto:
125g masła extra
260g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo:
200g świeżych kurek
120g sera camembert
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
sól
pieprz
3 łyżki natki z pietruszki
jajko do posmarowania brzegów
2 łyżki sezamu do posypania brzegów tarty
oliwa do wysmarowania blachy
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut.
Kurki oczyścić, umyć i osuszyć. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać kurki, posolić i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut aż będą miękkie. Camembert pokroić na mniejsze kawałki, a jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35cm. Środek ciasta wyłożyć kawałkami sera, wyłożyć przesmażone kurki, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, masę jajeczną ze śmietaną wylać na kurki i camembert. Brzegi tarty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz