Dziś w eKuchni pocieszenie dla małych łasuchów, dla których rozbrzmi zaraz pierwszy dzwonek. Ewelina Pędzikowska poleca Czekoladowo-orzechowy torcik lodowy. Rewelacyjny śmietankowy torcik lodowy z dużą ilością gorzkiej czekolady i orzechów to również świetna propozycja dla fanów zimnych deserów. Zapraszamy na http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/.
Składniki:
800 ml śmietany 30%
400g gorzkiej kuwertury
200g bezy
300g orzechowego krokantu
2 cukry wanilinowe
Dekoracja:
bita śmietana
płatki czekoladowe
różowe cukrowe perełki
Wykonanie:
Kuwerturę i bezy pokroić nożem na małe kawałki.
Śmietanę ubić na sztywno, miksując dodać cukier wanilinowy, pokrojoną kuwerturę, bezę oraz orzechowy krokant. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej folią spożywczą.
Wstawić do zamrażarki na minimum 4-5 godzin.
Kilka minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika żeby deser lodowy odtajał i dał się pokroić a następnie udekorować bitą śmietaną, płatkami czekoladowymi i perełkami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz