Zamknij

Kotlet kijowski. Szalona kuchnia Eweliny proponuje obiad

08:52, 24.08.2017 O.R
Skomentuj

Tradycyjny kotlet sporządzony z roztłuczonej piersi z kurczaka nadziewanej warzywnym farszem z delikatnie słodkiej marchewki i lekko ostrego pora, który jest wyśmienitą w smaku alternatywą dla klasycznego de vollaile’a. Ewelina Pędzikowska poleca obiad na nadzielę http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki:

800g fileta z kurczaka

sól

pieprz

olej

3 jajka

bułka tarta

panierka

 

Farsz:

400g marchewki

100g por

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

olej

 

Wykonanie:

Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem przez folię aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.

Farsz:

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por umyć
i pokroić na półtalarki, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać marchew i czosnek, smażyć do momentu aż marchewka zacznie robić się miękka. Wtedy dodać por i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Na każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą łyżkę farszu i zwinąć
w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconych jajkach i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%