Niezwykle aromatyczna, pachnąca egzotycznym kokosem, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna potrawa jest idealną propozycją dla fanów kurczaka z warzywami w wersji na słodko. Poleca Ewelina Pędzikowska z http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/
Składniki:
800g piersi z kurczaka
400ml mleka kokosowego
50g wiórek kokosowych
3 średnie pomidory
2 czerwone cebule
1 puszka ananasa w kawałkach
1,5 łyżeczki suszonego tymianku
4 łyżki świeżej kolendry
75ml wody
szczypta kurkumy
sól
pieprz
oliwa z oliwek
200g dzikiego ryżu
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dowolne kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20-30minut.
Ananasa odsączyć z zalewy, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Posiekać świeżą kolendrę
a cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pokrojonego kurczaka smażyć na rozgrzanej oliwie do momentu aż mięso będzie lekko rumiane, a następnie dodać cebulę
i smażyć jeszcze ok. 3-4minuty. Po tym czasie dodać wiórki kokosowe i smażyć całość około 1-2minut cały czas mieszając.
Wlać mleko kokosowe, wodę, dodać pokrojone pomidory, ananasa, kurkumę oraz tymianek i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 15-20minut do momentu aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić całość solą, pieprzem oraz dodać posiekaną kolendrę.
Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka na kokosie podawać na ugotowanym ryżu.
Smacznego
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz