Ciasto dla fanów deseru z pieczonymi jabłkami, które w połączeniu z aromatycznym cynamonem i chrupiącymi migdałami smakują rewelacyjnie. Papierówki już są więc do dzieła. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
180g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
850g jabłek
szczypta soli
olej
Polewa:
100g białej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka masła
Dodatkowo:
100g płatków migdałowych
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość grubsze plasterki. Blaszkę o wymiarach 32cmx38cm wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jabłka w taki sposób żeby jeden plasterek zachodził na drugi, posypać cynamonem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej jabłkami i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki na ściereczkę, posypać cynamonem i zwinąć w roladę.
Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Wystudzoną roladę jabłkową polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
Mlask!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz