Zamknij

Na niedzielę: Rolada jabłkowa pachnąca cynamonem

19:59, 02.08.2017 O.R
Skomentuj

Ciasto dla fanów deseru z pieczonymi jabłkami, które w połączeniu z aromatycznym cynamonem i chrupiącymi migdałami smakują rewelacyjnie. Papierówki już są więc do dzieła. Poleca Ewelina Pędzikowska  http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru

180g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

850g jabłek

szczypta soli

olej

Polewa:

100g białej czekolady

3 łyżki śmietany 30%

1 łyżka masła

Dodatkowo:

100g płatków migdałowych

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość grubsze plasterki. Blaszkę o wymiarach 32cmx38cm wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jabłka w taki sposób żeby jeden plasterek zachodził na drugi, posypać cynamonem.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej jabłkami i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki na ściereczkę, posypać cynamonem i zwinąć w roladę.

Polewa:

Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Wystudzoną roladę jabłkową polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.

Mlask!

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%