Sezonowa zupa z białych szparagów i innych warzyw, której delikatny smak idealnie komponuje się z wyrazistym, aromatycznym zielonym pesto i chrupiącym ptysiowym groszkiem. Już wiesz czym zaskoczysz niedzielnych gości? Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/
Składniki:
300g białych szparagów 1 cebula 2 ziemniaki 500ml bulionu drobiowego 50ml śmietany 30% 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki soku z cytryny sól pieprz
Pesto:
1 pęczek natki z pietruszki 6 łyżek oliwy 50g migdałów 1 łyżka soku z limonki sól morska pieprz
Dodatkowo:
60g groszku ptysiowego Brześć
Wykonanie:
Szparagi umyć, oczyścić, odłamać końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę, cebulę drobno posiekać.
Cebulę lekko zeszklić na maśle, dodać szparagi, ziemniaki i lekko podsmażyć. Następnie dodać bulion, szczyptę gałki muszkatołowej i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem i zmiksować blenderem do postaci kremu. Następnie wlać zahartowaną śmietanę i chwilkę gotować na małym ogniu.
Pesto:
Wszystkie wymienione składniki przełożyć do blendera. Zmiksować
do postaci pasty, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krem szparagowy podawać z pesto i ptysiowym groszkiem.
Smacznego i udanego weekendu!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz