Zamknij

Zrób wrażenie! Zaskocz gości kremem szparagowym z pesto

08:42, 20.07.2017 O.R
Skomentuj

Sezonowa zupa z białych szparagów i innych warzyw, której delikatny smak idealnie komponuje się z wyrazistym, aromatycznym zielonym pesto i chrupiącym ptysiowym groszkiem. Już wiesz czym zaskoczysz niedzielnych gości? Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki:

300g białych szparagów 1 cebula 2 ziemniaki 500ml bulionu drobiowego 50ml śmietany 30% 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki soku z cytryny sól pieprz

Pesto:

1 pęczek natki z pietruszki 6 łyżek oliwy 50g migdałów 1 łyżka soku z limonki sól morska pieprz

Dodatkowo:

60g groszku ptysiowego Brześć

Wykonanie:

Szparagi umyć, oczyścić, odłamać końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę, cebulę drobno posiekać.

Cebulę lekko zeszklić na maśle, dodać szparagi, ziemniaki i lekko podsmażyć. Następnie dodać bulion, szczyptę gałki muszkatołowej i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem i zmiksować blenderem do postaci kremu. Następnie wlać zahartowaną śmietanę i chwilkę gotować na małym ogniu.

Pesto:

Wszystkie wymienione składniki przełożyć do blendera. Zmiksować
do postaci pasty, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krem szparagowy podawać z pesto i ptysiowym groszkiem. 

Smacznego i udanego weekendu!

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%