Zamknij

Przepis na letni obiadek. Racuszki na kefirze ze śliwką

12:45, 12.08.2020 O.R Aktualizacja: 12:46, 12.08.2020
Skomentuj

Lekkie racuszki na bazie kefiru, świeżych śliwek, które idealnie komponują się z orzeźwiającym i wyrazistym smakiem imbiru to wyśmienity przepis na letni obiad. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 600g kefiru
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 śliwek
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Kefir zmiksować z jajkami i szczyptą soli, dodać cukier, imbir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.

Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry śliwek
a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.

Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%