Zamknij

Bezowy dakłas z truskawkami. Słodkość w sam raz na lato

11:00, 12.07.2017 Redaktor
Skomentuj

Bezowy Dakłas z truskawkami to słodka propozycja Eweliny Pędzikowskiej na lato. Bardzo słodkie bezowe ciasto z orzechami i migdałami, przekładane kremem, w połączeniu z orzeźwiającymi truskawkami smakuje obłędnie i z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów.

Składniki:

Bezowe blaty:

6 białek

150g cukru pudru

100g drobnego cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

80g orzechów nerkowca,

80g orzechów ziemnych niesolonych

120g rodzynek

Krem:

200g serka mascarpone

400ml śmietany 36%

4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

600g truskawek

Wykonanie:

Orzechy i rodzynki zmiksować w malakserze do postaci drobnych kawałków.

Blaty:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder
i dalej ubijać, dodać drobny cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. Dodać mąkę, sok z cytryny
i dokładnie zmiksować. Wsypać połowę bakalii i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i każdą przełożyć
do dwóch jednakowych form do pieczenia o średnicy 26cm. Piec jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 90minut,
co 30min zamieniając formy miejscami (góra – dół).

3. Truskawki umyć, obrać z szypułek. Połowę truskawek pokroić w kostkę,
a drugą połowę w plasterki.

Krem:

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać ubitą śmietanę, resztę bakalii i dokładnie wymieszać szpatułką.

4. Na pierwszy blat bezowy wyłożyć połowę kremu, truskawki pokrojone
w kostkę, przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu i ułożyć truskawki pokrojone w plasterki.

SMACZNEGO!

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

jkhgjhgjkhgjhg

0 0

jkhkh 12:40, 12.07.2017

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%