Bezowy Dakłas z truskawkami to słodka propozycja Eweliny Pędzikowskiej na lato. Bardzo słodkie bezowe ciasto z orzechami i migdałami, przekładane kremem, w połączeniu z orzeźwiającymi truskawkami smakuje obłędnie i z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów.
Składniki:
Bezowe blaty:
6 białek
150g cukru pudru
100g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
80g orzechów nerkowca,
80g orzechów ziemnych niesolonych
120g rodzynek
Krem:
200g serka mascarpone
400ml śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
600g truskawek
Wykonanie:
Orzechy i rodzynki zmiksować w malakserze do postaci drobnych kawałków.
Blaty:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder
i dalej ubijać, dodać drobny cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. Dodać mąkę, sok z cytryny
i dokładnie zmiksować. Wsypać połowę bakalii i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i każdą przełożyć
do dwóch jednakowych form do pieczenia o średnicy 26cm. Piec jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 90minut,
co 30min zamieniając formy miejscami (góra – dół).
3. Truskawki umyć, obrać z szypułek. Połowę truskawek pokroić w kostkę,
a drugą połowę w plasterki.
Krem:
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać ubitą śmietanę, resztę bakalii i dokładnie wymieszać szpatułką.
4. Na pierwszy blat bezowy wyłożyć połowę kremu, truskawki pokrojone
w kostkę, przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu i ułożyć truskawki pokrojone w plasterki.
SMACZNEGO!
jkhgjhg12:40, 12.07.2017
0 0
jkhkh 12:40, 12.07.2017