Dziś eKuchnia po raz pierwszy w nowej odsłonie dziennika internetowego eKutno.p. Ewelina Pędzikowska serwuje na powitanie sałatkę z kurczakiem, mango i sosem miodowo - musztardowym. Smacznego!
Pachnąca kolendrą sałatka z kurczaka w towarzystwie świeżych warzyw, chrupiących orzechów i nuty słodkości w postaci mango polana wyrazistym sosem na bazie ostrej musztardy dijon, słodkiego miodu oraz wyrazistego imbiru i orzeźwiającej limonki smakuje wyśmienicie.
Składniki:
300g fileta z kurczaka
1 mango
130g mix sałat z burakiem
75g orzechów nerkowca
1 czerwona cebula
1 pęczek kolendry
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
olej kokosowy
Sos:
4 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki soku z limonki
starta skórka z 1 limonki
2 cm startego imbiru
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego z jabłek
szczypta białego pieprzu
Wykonanie:
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.
Sos:
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić szczyptą białego pieprzu.
Cebulę pokroić w piórka, a mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Kolendrę porwać palcami na mniejsze części.
Mix sałat przełożyć do głębokiego naczynia, dodać resztę składników, delikatnie wymieszać, posypać kolendrą, orzechami i polać sosem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz