Zamknij

eKuchnia: Udka po marokańsku

11:00, 22.06.2017 Pismak
Skomentuj

Nieziemsko pachnące, delikatne i soczyste udka z kurczaka marynowane z aromatycznymi przyprawami kuchni marokańskiej, która uchodzi za jedną z najlepszych na świecie to czwartkowa propozycja Eweliny Pędzikowskiej.

 

 

 

Kardamon, cynamon, szafran i kolendra to mieszanka, która nadaje mięsu niepowtarzalny smak, który jeszcze bardziej podkręca orzeźwiająca cytryna. Tak przygotowany kurczak podany z tradycyjnym marokańskim kuskusem smakuje rewelacyjnie. Zapraszamy na stronę

Składniki:

5 udek z kurczaka

3 cebule

1 cytryna

30g czarnych oliwek

30g zielonych oliwek

250ml bulionu drobiowego

kilka nitek szafranu

garść świeżej posiekanej kolendry

250g kuskus

2 łyżeczki curry

sól

olej

 

Marynata:

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka kminu rzymskiego

3-4 cm imbiru

5 łyżek oliwy

 

Wykonanie:

1. Marynata

Czosnek drobno posiekać, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek.

2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju.

3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Następnie dodać podsmażone udka, cytrynę pokrojoną w plasterki (wcześniej sparzyć), nitki szafranu, podlać bulionem, przykryć pokrywką i dusić do momentu miękkości mięsa około 45 minut.

4. Pod koniec duszenia, zwiększyć płomień i zredukować sos. Dodać oliwki i świeżą posiekaną kolendrę.

5. Kuskus zalać wrzątkiem 1cm nad powierzchnię kaszy, dodać 2 łyżeczki curry, sól, wymieszać, przykryć pokrywką i odczekać około 5 minut aż wchłonie cały nadmiar wody.

6. Marokańskie udka podawać z kaszą kuskus, polać sosem i posypać świeżą kolendrą.

 

 

(Pismak)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%